MEDICIJNEN CATEGORIE: Pijnstillers

Codeïne

Codeïne is een medicijn die wordt gebruikt als hoestdempend middel eventueel in combinatie met het stillen van pijn, bijvoorbeeld bij keelpijn door het vele hoesten. Ook wordt het gebruikt als pijnstiller bij bijvoorbeeld gewrichtspijn, menstruatiepijn, hoofdpijn en migraine. De werkzame stof in Codeïne is Codeïnefosfaat. Deze stof behoort tot de stof van Opioiden, dat is een groep van pijnstillende middelen. Codeïne kan ingezet worden als een hoestsiroop niet afdoende werkt en een Paracetamol niet helpt. Bij pijn kan het gebruikt worden in combinatie met Paracetamol.

De werking van Codeïne

Codeïne remt de hoest- en pijnprikkel. Codeïne zorgt ervoor dat de prikkeloverdracht vanuit de hersenen naar de zenuwbanen geremd wordt. Het medicijn begint na een half uur tot een uur te werken. Codeïne kan goed gebruikt worden bij het verminderen van een zogenaamde prikkelhoest of een kriebelhoest. De keel en longen kunnen geïrriteerd zijn en daardoor kan een prikkelhoest ontstaan. En is de hoestbui eenmaal begonnen, dan kan het vaak lang duren voor hij weer stopt of kan het hoesten steeds opnieuw beginnen. Hoesten ontstaat meestal bij de overgang van koud naar warm, zowel bij het van buiten naar binnen gaan of het drinken of eten van iets kouds of warms wat de keel prikkelt. Ook ‘s nachts komt een prikkelhoest veel voor wanneer het slijm in de keel gaat zitten. Ook de griep gaat vaak gepaard met kriebelhoest.

Wanneer wordt Codeïne gebruikt

Aangezien codeïne hoestprikkels dempt, is het een geschikt medicijn bij hoesten, griep en verkoudheid. Pijn- en gewrichtsklachten door de griep kunnen ook verminderd worden door Codeïne. Evenals hoofdpijn en migraine. Na het gebruik van Codeïne kan een lichte sufheid ontstaan

Instructies bij het gebruik

Volg altijd de instructie van de arts of apotheker. Over het algemeen is de dosering 1 tablet, met een maximum van 1 tablet per 4 uur. Neem de tablet in zijn geheel in met water. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen Codeïne niet gebruiken. Bent u vergeten om het medicijn in te nemen? Dan kunt u dit alsnog doen, tenzij het bijna tijd is voor de volgende dosis. Neem nooit een extra tablet Codeïne (codeïnefosfaat) om de gemiste dosis in te halen. Je kunt het medicijn niet meer gebruiken na het verstrijken van de uiterste houdbaarheidsdatum.

Codeïne online bestellen

Codeïne kan besteld worden via een online apotheek (hierbij is het niet nodig om een recept van de eigen huisarts te hebben). Je vult een vragenlijst in zodat een gespecialiseerde arts jou klachten beoordeeld. Aan de hand van deze ingevulde vragenlijst geeft de arts instructies over de juiste dosering.

Codeïne is zonder recept via de volgende online apotheken te koop en te bestellen:
Verpakking / Dosering Voorschrift Prijs
Codeïne 30 mg Product & Consult € 70.20 Behandeling Bestellen

Zapain

Zapain is een pijnstiller met twee werkzame stoffen: paracetamol en codeïne. Beide stoffen hebben een andere werking. Vergelijkende medicijnen zijn Co-Codamol, Ibuprofen en Morfine. Paracetamol wordt vaak gebruikt bij lichte pijnklachten, zoals lichte kiespijn, lichte menstruatiepijn, griep, verkoudheid en hoofdpijn. Ibuprofen is een pijnstiller die gebruikt wordt bij ontstekingen, aangezien Ibuprofen ontstekingsremmend werkt. Hierdoor is het een geschikte pijnstiller bij bijvoorbeeld gewrichtspijn. Ook wordt Ibuprofen gebruikt bij zwellingen en na tandheelkundige ingrepen. Morfine is een zeer krachtige pijnstiller en wordt gebruikt bij ernstige pijnklachten. Zapain is krachtiger dan alleen paracetamol (door de toevoeging van codeïne) en Ibuprofen, maar minder krachtig dan Morfine.

De werking van Zapain

Zapain staat bekend om de krachtige werking. De combinatie van paracetamol en codeïne zorgt ervoor dat Zapain een krachtige pijnstiller is. Zo heeft paracetamol een pijnstillende werking en werkt het bovendien koortsverlagend. Codeïne dempt hoestprikkels en zorgt ervoor dat pijnsignalen geblokkeerd worden. Bovendien zorgt paracetamol ervoor dat de werking van codeïne toeneemt. De combinatie van paracetamol en het krachtigere codeïne zorgt ervoor dat Zapain sterker is dan gewoon paracetamol.
Lees verder

Co-Codamol

Co-Codamol is een krachtige combinatiepijnstiller die te gebruiken is bij griep (vooral met hoestklachten), reumatische pijnen, rugpijn, pijn na een operatie of bij ziekte, hoofdpijn en andere pijnklachten. Het wordt vooral gebruikt wanneer je lijdt aan een kortdurende pijnlijke aandoening waarbij paracetamol, ibuprofen of andere pijnstillers alleen niet voldoende zijn.

De werking van Co-Codamol

De combinatiepijnstiller Co-Codamol behoort tot een groep van pijnstillende geneesmiddelen. Het medicijn bevat twee werkzame stoffen, namelijk paracetamol en codeïne, die een pijnstillend en prikkelverlagend effect geven. De paracetamol werkt koortsverlagend en blokkeert daarnaast pijnsignalen die naar de hersenen worden gestuurd. Codeïne is een sterke pijnstiller die geschikt is om matige tot hevige pijn te onderdrukken. Door de toevoeging van deze stof worden eventuele pijnprikkels en hoestprikkels gedempt. Co-Codamol is te verkrijgen in de vorm van capsules, tabletten en bruistabletten. Ook zijn er verschillende sterktes van het medicijn.
Lees verder

Tramal

Tramal is een sterke morfine-achtige pijnstiller die tot de matige opioïden wordt gerekend. De werkzame stof Tramadol en is een zogenaamde fase-2 pijnstiller. In tegenstelling tot zwaardere middelen als morfine valt dit geneesmiddel in Nederland niet onder de Opiumwet.

De werking van Tramal

Tramal verstoort de pijnsignalen die het lichaam naar de hersenen stuurt. Je ervaart daardoor de  pijn veel minder hevig, en blijft ook veel rustiger. Het medicijn werkt binnen een uur na inname. en de capsules werken tussen de 6 tot 8 uur.
Lees verder

Saridon

Saridon

Saridon is een effectieve pijnstiller en bestaat uit 3 belangrijke stoffen: paracetamol, propyfenazon en coffeïne. Het medicijn is vergelijkbaar met andere medicijnen, waaronder Panadol en Sanalgin. Saridon kan ook wel in het rijtje genoemd worden van medicijnen zoals Diclofenac, Paracetamol en Ibuprofen.

De werking van Saridon

De stoffen paracetamol en propufenazon werken koorts verlagend en pijnstillend. Propyfenazon kan daarnaast ook ontstekingsremmend werken. Coffeïne zorgt ervoor dat het pijnstillende effect versterkt wordt en het kan daarnaast meer energie geven. Nadat Saridon is ingenomen duurt het ongeveer een half uurtje voordat het medicijn zijn werking doet.
Lees verder

Diclofenac (Voltarol)

voltarol-rapid

Diclofenac behoort tot de categorie pijnstillers die buiten de corticosteroïden vallen. Naast het pijnstillende effect heeft dit middel ook een ontstekings- en koortsremmende werking.
Deze categorie pijnstillers wordt ook wel omschreven met de term NSAID (non-steriodal anti-inflammatory drug, oftewel prostaglandinesynthetaseremmers). Verwante medicijnen zijn o.a. ibuprofen, meloxicam, naproxen, etofenamaat en celecoxib. Ook aspirine en aspegic zijn vergelijkbare medicijnen

De werking van Voltarol (Diclofenac)

Diclofenac verhindert dat er pijnsignalen aan de hersenen worden doorgegeven. Bovenal heeft Diclofenac een afremmende werking op ontstekingen. Hierdoor wordt al snel een vermindering van pijn geconstateerd waarbij tevens de zwelling en de (gloeiende) roodheid afneemt.
Lees verder

Zaldiar (Tramacet)

Zaldiar (Tramacet) is een sterke morfine-achtige pijnstiller die tot de matige opioïden wordt gerekend. Zaldiar bevat de werkzame stof Tramadol in combinatie met Paracetamol en is een zogenaamde fase-2 pijnstiller. In tegenstelling tot zwaardere middelen als morfine valt dit geneesmiddel in Nederland niet onder de Opiumwet. Tevens wordt Zaldiar verkocht onder de merknaam Tramacet en bevat dezelfde werkzame stoffen.

De werking van Zaldiar (Tramacet)

Zaldiar (Tramacet) verstoort de pijnsignalen die het lichaam naar de hersenen stuurt. Je ervaart daardoor de pijn veel minder hevig, en blijft ook veel rustiger. De combinatie van Tramadol en Paracetamol is door de samenwerking van de medicijnen zeer effectief in het bestrijden van pijn, zowel plaatselijk als algemeen pijnstillend. Het medicijn werkt binnen een uur na inname. en de capsules werken tussen de 6 tot 8 uur.
Lees verder

Tramadol

Tramadol is een sterke morfine-achtige pijnstiller die tot de matige opioïden wordt gerekend. De werkzame stof Tramadol en is een zogenaamde fase-2 pijnstiller. In tegenstelling tot zwaardere middelen als morfine valt dit geneesmiddel in Nederland niet onder de Opiumwet.

De werking van Tramadol

Tramadol verstoort de pijnsignalen die het lichaam naar de hersenen stuurt. Je ervaart daardoor de  pijn veel minder hevig, en blijft ook veel rustiger. Het medicijn werkt binnen een uur na inname. en de capsules werken tussen de 6 tot 8 uur.

Lees verder